Meer samenwerking tegen cybercriminelen

8 September 2020, 12:31 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Nederland heeft steeds vaker te maken met zogenoemde CEO- en Digitale Factuurfraude, een voor veel mensen nog onbekende vorm van fraude die echter wereldwijd tussen 2016 tot 2019 goed zou zijn voor een schade van 26 miljard dollar. Om de strijd aan te kunnen gaan met deze cybercriminelen zijn onder meer het Openbaar Ministerie, het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag, The Hague Security Delta (HSD) en de Fraudehelpdesk een samenwerking aangegaan. Doel is inzicht krijgen in de werkwijze van cybercriminelen, zodat zij gestopt kunnen worden, zo geeft het OM dinsdag aan.

Het gaat bij de fraude vaak om e-mailverkeer van verenigingen, MKB'ers, stichtingen en bedrijven dat gemanipuleerd wordt om zo geld te laten overmaken naar wat uiteindelijk rekeningen van criminelen blijken te zijn. Pathé Nederland maakte bijvoorbeeld een keer 19 miljoen euro over toen de directie ten onrechte dacht in contact te staan met het Franse hoofdkantoor. 

“Door deze unieke samenwerking krijgen we een steeds beter beeld van het businessmodel van de cybercrimineel”, zegt Koen Hermans, officier van justitie cybercrime bij het Openbaar Ministerie Den Haag. "Inmiddels hebben we met elkaar verschillende manieren gevonden om deze criminelen dwars te kunnen zitten; van awareness creëren bij bedrijven, verbetering in software van o.a. betaalpakketten, tot een standaard check bij een betaling op het rekeningnummer gekoppeld aan de naam. "

In oktober, tijdens de Cybersecurity maand, wordt extra aandacht besteed aan het voorkomen van deze vorm van fraude.